» » » گزارشی از تهیه کشک محلی در آبیز توسط علیرضا یاقوتی

گزارشی از تهیه کشک محلی در آبیز توسط علیرضا یاقوتی

1827
توسط : جعفر دروگر | تاریخ : 30 مرداد 1394

غذاها همیشه و در همه جا به عنوان یکی از شاخصه های بومی معرف آداب و رسوم هر جامعه ای بوده اندبه همین دلیل غذاها غالبا با توجه به وضعیت پوشش گیاهی و اقلیم جغرافیایی هر منطقه از تنوع خاصی برخوردارند و از آنجا که ایران کشوری است پهناور و گسترده با مناطق متنوع از تنوع خاص غذایی نیز برخوردار است و استان خراسان جنوبی نیز با توجه به آب و هوا و اقلیم خاص خود به عنوان یکی از استان های غنی در بحث غذایی از متنوع ترین غذاهای سنتی برخوردار بوده است و حتی برخی از غذاهای این استان شهرتی ملی و فرا ملی پیدا کرده اند .

پخت غذا به روش سنتی شیوه ای است که عشایر و روستانشینان شهرستان زیرکوه هنوز هم به آن متکی هستند . غذاهای سنتی به لحاظ طبیعی بودن، طعم خوب و خوشمزگی خاصی دارد که مردم به همین دلیل گرایش به غذاهای سنتی دارند. این گزارش به طور خلاصه وار به طرز تهیه کشک محلی که در یکی از خانه ها در شهرستان زیرکوه (آبیز) درست می شود ، می پردازد. 

برای تهیه یک کشک خوشمزه محلی ابتدا باید شیر دوشیده شده از حیوانات خانگی به اندازه کافی جوشانده شود و صبر کرد تا شیر جوشانده شده سرد شود . وقتی سرد شد به آن مایه ماست اضافه می شود و ماست آماده شده را در مشک می ریزند و خوب به هم می زنند تا دوغ درست شود. دوغ را درون ظرفی می ریزیم و بر روی آتش قرار می دهیم و به وسیله ی بوته ایی خار دار یا هر وسیله دیگر آن را هم میزنیم . برای پیاده کردن دوغ از روی آتش زمانی مناسب است که دوغ کمی غلیظ شده باشد و از نشانه های غلظت دوغ چسبیدن به دیواره ظرف است .از همان ابتدا باید دوغ را هم زد تا باعث چسبناک شدن کشک شود و کشک هنگام گلوله کردن از هم پاشیده نشود . زمانی که کشک ها غلیظ و آماده شکل گرفتن شوند ، نمک و در صورت تمایل مقداری پونه به آن می افزایم . (نمک برای جلوگیری از خراب شدن و پونه برای طعم دادن به کشک ) .سپس کشک را به صورت گلوله هایی کوچک در می آوریم و درون ظرف یا پارچه ای که زیر آن را خاکستر پهن کرده ایم قرار می دهیم . بهترین مکان برای این کار پشت بام منازل می باشد که در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار بگیرند ، تا کشک ها بهتر و راحت تر خشک شوند. کشک ها پس از خشک شدن باید آویزان شوند چرا که اگر فرایند خشک شدن کشک زیاد طول بکشد کشک ها کپک می زنند .

بر اثر ساییده شدن کشک اماده شده مایعی حاصل میشود که به زبان محلی به آن قوروت یا مایع کشک می گویند.

چیه ؟؟؟ مگر قروت مالوندن چقدر کار داره فقط یکمی همت میخواد.!!!

مراحل درست کردن یک قروت خوشمزه و خوش رنگ و لعاب ابتدا قروت ها ( کشک خشک شده ) را 5 الی 6 ساعت در آب خیس کرده هدف از این کار نرم شدن قروت ها است تا در زمان ساییدن به راحتی ذرات قروت جدا شود . قروت ابتدا به صورت جامد یا پودر تهیه شده سپس بعد از حل شدن مواد آن در آب عصاره ای بنفش رنگ حاصل می شود  که آنرا به دوحالت مصرف می کنند یا می جوشانند ویا به صورت سرد مصرف می کنند . در مرحله بعد گردوهای از قبل آماده شده را آسیاب کرده تا پودر شوند سپس قروت ها را از آب بیرون کشیده و داخل تقارچه (ظرف مخصوص ساییدن قروت که جنس آن سفالی و زبر است) ریخته (اگه تقارچه نداشتید میتونید از کاسه پیرکس هم استفاده کنید) و گردوهای پودر شده را به آن اضافه می کنیم و می ساییم تا غلیظ شود سپس مقدار کمی آب (1 لیوان) به آن اضافه کرده و مخلوط میکنیم و دوباره عمل بالا را تکرار میکنیم تا مواد غلیظ شوند و 2 پیمانه آب به آن اضافه میکنیم و خوب مخلوط میکنیم و مایع را صاف میکنیم(یعنی قروت ها را از مایع بنفش رنگ ایجاد شده جدا میکنیم) سپس روغن را در قابلمه داغ می کنیم (ترجیحا اگر از روغن حیوانی استفاده شود بهتر  است) و پیاز خرد شده را به آن اضافه میکنیم تا طلایی رنگ شود سپس مایع قروت را به آن اضافه میکنیم و بدون اینکه هم بزنیم صبر میکنیم تا جوش بیاید و شعله را خاموش می کنیم. اکنون قروت آماده است. 

مایع حاصله برای ضد عفونی کردن دستگاه گوارش بسیار مناسب است .

گزارش تصویری از مراحل درست کردن کشک محلی - خانگی درشهرستان زیرکوه ( آبیز)

 


 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

همچنین ببینید

گزارش خوشمزه علیرضا یاقوتی

  گزارش خوشمزه علیرضا یاقوتی را در ادامه مطلب ببینید    

کف نقل مجلس در شبهای زمستان خراسان جنوبی ها

توی شبهای بلند زمستان کف نقل مجلس در خانه های اکثر مردم خراسان جنوبی به خصوص آبیز است   اما

معجزه عسل ودارچین

  درمان سرماخوردگی:به مدت ٣ روز از مخلوط یک قاشق غذاخوری عسل با یک چهارم قاشق چای خوری پودر

تا نگرید کودک حلوا فروش دیگ حلوایش نمی آید بجوش

 این هم شعرزیبایی سروده شده شاعر خندقی حلوایی       به

سفره رنگارنگ با طعم هایی خوشمزه در خانه بهداشت آبیز

غذاهای سنتی رنگارنگ با طعم و خواص مختلف حاصل دسترنج رابطین بهداشت  خانه بهداشت آبیز 40 نفر

نظرات کاربران

User Avatar
مطالب : 0
نظرات : 4459
سوت بلبلی در تاریخ : 1/06/1394 - 04:27
  • Like
  • 0
یاقوتی دس مریزاد



User Avatar
مطالب : 0
نظرات : 12
taghizadeh در تاریخ : 1/06/1394 - 10:19
  • Like
  • 0
باسلام خدمت مدیران سایت آبیز خبر وبا تشکر از آقای علیرضا یاقوتی بخاطر گزارش زیبایتان
 
باعرض سلام وخسته نباشید خدمت مادروخاله بزرگوارم انشاءالله سایه شان بر سر ما مستدام باشد




User Avatar
مطالب : 0
نظرات : 4459
علی محمدی در تاریخ : 1/06/1394 - 23:15
  • Like
  • 0
سلام خسته نباشید...




User Avatar
مطالب : 0
نظرات : 4459
صابری از کردکوی در تاریخ : 3/06/1394 - 15:18
  • Like
  • 0
باتشکر فراوان از گزارش جالب تهیه کشک محلی-نوش جان مصرف کننده این غذای طبیعی



User Avatar
مطالب : 0
نظرات : 4459
رامبد جوان در تاریخ : 21/06/1394 - 11:00
  • Like
  • 1
مم قروت میم هشکه مار به قروت دعوت نمکنه ؟ اگه بنجو بشه بهتره  دست شما درد نکنه



User Avatar
مطالب : 0
نظرات : 33
امید در تاریخ : 28/06/1394 - 04:49
  • Like
  • 1
یاقوتی مونده نباشی گزارشهای تصویری ات خیلی باحاله.عکس ششمی خیلی زیباست و زحمت و هنر زن روستایی رو به تصویر میکشد




--------------------

User Avatar
مطالب : 0
نظرات : 4459
خدابنده در تاریخ : 28/06/1394 - 15:27
  • Like
  • 1
با این همه زحمت بایدم گرون باشه



نظری بنویسید



نام شما :
ایمیل شما :
نظر شما :
کد امنیتی :
عکس خوانده نمی شود
کد را وارد کنید :
تصاویر برگزیده
آمار بازدید
امروز:5161
دیروز :8864
این هفته :21479
هفته گذشته :41859
این ماه:260254
این سال :1595330
بازدید کل:4530742
امروز به :0 نظر کاربران پاسخ داده ایم.

آمارآنلاین :
کاربر آنلاین: (0)
مهمان آنلاین : (12)
موتورجستجوگر : (0)
درحال حاضر: 12 نفر درسایت حضور دارند